bijbaan

Wat te weten bij het zoeken naar een bijbaan

Het is (weer) zover, je wilt een nieuwe scooter, wat centjes voor de club, of je hebt een vriend(in) dat geld kost en je zakgeld en/of studiefinanciering is simpelweg niet genoeg. Er zit niets anders op, het is tijd om een bijbaantje te zoeken. Maar wat voor bijbaantje past het beste bij jou? Of laten we nou eerlijk zijn wat je echt wilt weten is waar je het meest verdient.  Het is een belangrijke beslissing om te overwegen. Hieronder vind je als je verder leest meer informatie dat jou kan helpen een geïnformeerde beslissing te maken over welk van de drie meest voorkomende opties het meest bij jou persoonlijkheid en situatie past. Werken in een winkel, bezorgen of in de horeca. 

Wettelijk minimumloon (WML) & wettelijk minimumjeugdloon 
In Nederland maken we gebruik van het wettelijk minimumloon. Dit betekent dat hoeveel je verdient, afhankelijk van je leeftijd en sector, niet minder mag zijn dan wat landelijk is afgesproken. Afhankelijk van de sector kan dit bedrag met een aantal centen verschillen maar bij elkaar opgeteld kunnen deze centjes best een verschil maken. Bedrijven houden zich meestal aan een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) dit houdt in dat meerdere bedrijven met elkaar besloten hebben om aan soortgelijke arbeidsvoorwaarden te voldoen. Dit betekent voor jou dat de verschillen in verdiensten, vergoedingen en eventueel andere voordelen niet al te belachelijk veel afwijken van de concurrent. Ben jij jonger dan 22 jaar oud dan wordt jouw uurloon bepaald op je leeftijd. Dit houdt in dat er een schema is beginnend bij 15 jaar en eindigend op 22 jaar. Met elk jaartje dat je ouder wordt wordt dit bedrag groter, totdat je 22 jaar en ouder wordt dan komt je verjaardag niet meer per se met een bonus. Dit is wat jongeren ook aantrekkelijker maakt voor werkgevers. Er staat namelijk een prijskaartje bij. Het is daarom wat werkgelegenheid betreft slim om vroeg te beginnen want dan ben je extra sexy voor de werkgever. En net als je looks neemt dit meer af met tijd. Geen aging-cream die jou daarmee helpt. Als jij het niet van je leeftijd kunt hebben dan is werkervaring belangrijk. 

Vakantiedagen  
Bij een baantje hoort ook vakantiedagen, maar hoeveel vakantie heb jij recht op? Wettelijk gezien heb je recht op 4 weken aan vakantiedagen. Daar is een berekening voor dat alle werkgevers aan moeten houden: 4 x aantal uren per week. Maar dat is maar het wettelijk minimum aan akantiedagen. Er is ook zoiets als bovenwettelijke vakantiedagen. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn, de naam verklapt het al, vakantiedagen boven het al verplichtte vakantiedagen. Het mooie aan deze vakantiedagen is dat jij met jouw werkgever kunt afspreken hoe deze besteed worden. Je kunt extra lang verlof nemen of deze uren uitbetaalt krijgen. Mocht jij ontslag nemen en nog bovenwettelijke vakantiedagen tegoed hebben dan kan je eerder stoppen met werken, maar stap je uit dienst zonder jouw bovenwettelijke vakantiedagen te verbruiken dan moet jouw nu voormalige werkgever deze uren uitbetalen. Als dit niet gebeurt dan staat hier een boete voor een bedrag dat per dag na termijn verhoogd wordt tot een wettelijk bepaald percentage. Buiten vakantiedagen heb jij ook recht op vakantiegeld. Ongeacht jouw contract. Of je nou een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: heeft iedereen recht op vakantiegeld. Dit is minimaal 8% van je (bruto)jaarsalaris en word elke maand opgebouwd tot jij het in een keer uitbetaald krijgt. Meestal is dit in de maanden mei en juni. 

Detailhandel 
Zit je eraan te denken om aan de slag te gaan in een supermarkt? Zorgen dat de vakken goed gevuld zijn en dat de winkel er netjes uitziet? Help jij graag een oude dame de Zonnatura vinden of vind jij het niet erg om achterin in het magazijn te kijken of die specifieke cola merk er nog ligt? Dan is misschien de Albert Heijn of Jumbo iets voor jou. De werktijden zijn verdeeld in drie dagdelen: ochtend (openen), middag en avond (sluit). Als jij moet openen dan begin je een uurtje voordat de deuren opengaan voor de klanten om alles representatief te maken. Het nadeel hiervan is dat je vroeg op moet, het voordeel hiervan is dat het normaal lekker rustig is in de winkel is. Werk je tot sluit, dan is er kans dat je later klaar bent dan gedacht. Dit komt omdat er aan het einde van de dag heel de winkel geveegd moet worden, de winkelwagens naar binnen gebracht moeten worden en alles netjes gespiegeld (producten vooraan in de schappen schuiven) moet zijn. Jij is wel fijn als je goed door jou knieën kan want bukken, sjouwen en tillen zijn de grootste werkzaamheden voor jou als je in de winkel werkt. Bij de kassa wordt dat jou merendeels bespaart, maar jij moet wel passen op benen die in slaap kunnen vallen 

Pauzes 
Hoeveel pauze jij krijgt hangt af van het aantal uren die je op de dag werkt. Zo heb je bij 5,5 uur werken recht op een kwartier pauze. Werk je 10 uur of meer dan heb je recht op 45 minuten. Dit mag je meestal overigens verdeeld opnemen. Bijvoorbeeld 15 minuten in de ochtend, 30 minuten in de middag en 15 minuten in de avond. 

Bezorgen 
Er zijn verschillende opties wanneer het op bezorgen aankomt. Zo kan je bezorgen voor een eettent zoals Domino’s, post en pakketten voor PostNL of je kunt de plaatselijke krant rondbrengen. Werktijden kunnen erg uitwijken tussen deze verschillende opties. De Domino’s opent bijv. in de late middagen waardoor je pas rond 16.00uur tot de late uren aan het werk bent. Als jij naar school moet dan komt dat wel goed uit maar als jij veel huiswerk hebt… Bij PostNL begin je vanaf 11.00 uur en dan is het de bedoeling dat je vóór 17.00 uur klaar bent. Maar afhankelijk van hoeveel jij op jouw schoot wordt geworpen op een dag kan dit later zijn.  
Bij het bezorgen van kranten heb jij normaliter geen specifiek tijdvak waarop jij moet bezorgen. Zolang jij het allemaal maar op de dag doet. Het grootste nadeel bij het bezorgen is dat het ontzettend eentonig is en als je eraan begint jij waarschijnlijk het beste één jaar tot anderhalf er kan werken totdat het een tol gaat eisen op je. Wat misschien ook belangrijk is om te weten is dat er verschil is tussen postbedrijven zoals Sandd en PostNL. Het grootste verschil is denk ik wel bij het sorteren van de post. Bij PostNL zijn het bezorgen en sorteren twee verschillende functies. 
Maar bij Sandd sorteer je als postbezorger jouw eigen post. Dit doe jij in jouw eigen tijd zonder vergoeding. 

Horeca 
In de horeca is het vooral belangrijk om stressbestendig te zijn. Het kan er hectisch aan toe gaan.  Denk maar aan de vakantie en feestdagen. Of aan de tijden wanneer mensen vooral een van de drie gewoonlijke eetmomenten hebben. Het is niet altijd superdruk gelukkig. Maar als je snel onder de spanning bezwijkt dan is de bediening misschien niet de beste keuze voor jou. Werk je als afwasser dan moet je vooral ‘s-avonds verschijnen. Vaatwassers inladen en uitladen, controleren dat het wel allemaal lekker schoon is en vooral dat er genoeg schone borden zijn voor klanten om ervan af te eten. Bij de bediening werken betekent flexibelere uren. Omdat je tijdens openingstijden altijd ingezet kan worden; ochtend, middag en avond, is jouw rooster een kwestie van goede afspraken maken. 
Het is belangrijk om altijd vriendelijk tegen de klant, zelfs als je een kutdag hebt gehad. Jij bent immers het verwelkomend gezicht van de tent waar je in werkt. Houd er rekening mee dat hoe fijn de klant je bediening vindt hoe meer kans jij hebt op een goede fooi. Er zijn trouwens vaak regelingen wanneer op fooi aankomt. Zo kan het zijn dat bij jou in de tent fooi wordt achtergehouden tot het einde van de maand en dan verdeeld tussen alle medewerkers. Iets wat fijn is van de horeca is dat er ruimte is om andere taken buiten jouw functieomschrijving tot je te nemen. Wat ervoor zorgt dat jouw werkzaamheden gevarieerd blijven en niet eentonig. 
Wat overigens erg leuk kan zijn van werken in de horeca is dat er altijd wel een leuk, grappig of ronduit krankzinnig verhaal te vertellen valt. In de horeca is het vaak allesbehalve saai. Alhoewel, als je genoeg hebt aan Goede Tijden Slechte Tijden voor je dosis drama dan kan het een vermoeiend gebeuren zijn in een restaurant. 
 

Hierboven heb je denk ik wel kunnen inzien dat ook al als de salarissen wat betreft uurloon redelijk gelijk staan. De hoeveelheid tijd en moeite dat in de verschillende functies erg kunnen verschillen. Tijd is geld, maar jouw inspanning ook. Daarom is het belangrijk om verder dan je potentiele loonstrook te kijken wanneer jij opzoek bent naar een bijbaantje. Vraag en vergelijk de voorwaarden met elkaar om de beste deal eruit te halen zogezegd, en houd rekening met welke werktijden voor jou het beste uitkomen zodat jij niet in de klem komt te zitten. Succes met de jacht naar een nieuwe bijbaan. Hopelijk hielp dit artikel jou met het maken van een goed overwogen beslissing. 

Leave a Reply