Condoleances

Condoleances

Het leven is vol met zoveel moois. Iedereen mag dankbaar zijn om al dat moois te mogen delen met familie, vrienden en allerlei andere mooie mensen. Maar buiten de momenten zijn er ook nare momenten; het zijn in die nare momenten dat we er voor elkaar horen te zijn. Het zijn in deze nare momenten dat wij werkelijk kunnen laten zien hoeveel wij om elkaar geven en sterker kunnen groeien. De dood hoort nou eenmaal bij het leven en iedereen zal op een gegeven moment afscheid van een dierbare moeten nemen. Het kan moeilijk zijn om te weten hoe je er voor een familielid, vriend(in) of collega kan zijn, te weten wat je moet zeggen. Wat zijn de juiste woorden? Het antwoord op die vraag is die zijn er niet. Maar dat betekent niet dat je danmaar niets moet doen in zo’n situatie.
Iemand die een dierbare is verloren is niet opzoek naar de juiste woorden.
Die zijn onnodig. Wat zij wel kunnen gebruiken is het gevoel dat zij niet alleen zijn. Het gevoel dat er met hun word bekommerd en meegeleefd.

Hoe laat je iemand weten dat je met hun meeleeft en dat je het erg vindt voor ze dat zij iemand zijjn verloren?
Dat kan verbaal maar ook non verbaal doormiddel van een knuffel. Fysiek contact is ontzettend belangrijk voor een mens. Het vermindert onder andere stress, verlaagd je bloeddruk, versterkt je immuumsysteem, maakt een einde aan slapeloosheid en nog veel meer. Een knuffel van een dierbare bij het verwerken van een verlies is een krachtig gebaar dat veel kan betekenen. ‘Ik houd van jou, jij kunt op mij rekenen, ik begrijp het, ik ben er voor jou, ik leef met je mee,’ en dat zijn maar een paar betekenisen. Daarom is het belangrijk te herinneren dat als jij echt niet weet wat je moet zeggen, dat een oprechte knuffel soms meer dan genoeg is.

Missschien is een knuffel niet gepast in bijvoorbeeld een werkomgeving of jij bent niet zo voor fysiek contact, of misschien een knuffel voor jou gevoel nogsteeds niet genoeg. Dan heb ik een lijst met toepasselijke condoleance teksten dat kunnen dienen als inspiratie voor jou. Het is niet de bedoeling om deze teksten blindelings te kopiƫren want, elke relatie is anders en elke situatie uniek. De teksten zijn er om jou te helpen de woorden te vinden die jij al vanbinnen voelt maar moeilijk kan verwoorden.

Wij zijn in gedachte bij jou.

NAAM blijft altijd in ons hart

Gecondoleerd

Mijn condoleances

Veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Veel sterkte met dit groot verlies.

Hij/zij zal altijd bij je zijn.

Het spijt mij, wij zijn er voor jou.

Wij wensen jou heel veel sterkte de komende periode.

Zolang wij HEM/HAAR in ons hart dragen zal HIJ/ZIJ nooit echt weg zijn.

Voor altijd in ons hart.

HIJ/ZIJ leeft voort in ons gedachte.

Wij zullen HEM/HAAR nooit vergeten.

Onze innige deelneming.

Onze oprechte deelneming.

Onze innig en oprechte deelneming.

Woorden schieten mij te kort.

Leave a Reply